Recenzje

Pyszności z roślin Paweł Ochman – recenzja książki

Pyszności z roślin

Wiedzieliście, że do pieczenia ciast wcale nie trzeba używać jajek i nabiału? Paweł Ochaman, autor bloga Weganon, w swojej nowej książce Pyszności z roślin pokazuje, na co zamienić produkty odzwierzęce, by cieszyć się prawdziwie wegańskimi wypiekami.

Kuchnia wegańska jest bardzo zdrowa i co do tego nikt nie ma żadnych wątpliwości. Ale umówmy się, większość z nas nie chce rezygnować z produktów pochodzących od zwierząt. Niektórzy na samą myśl o jedzeniu wyłącznie roślin miewają gęsią skórkę! Jednak Paweł Ochman udowadnia, że wprowadzenie do swojego jadłospisu wegańskich elementów potrafi bardzo urozmaicić dietę. Pozawala także spojrzeć na znane produkty z zupełnie innej strony.

Dzięki jego książce poznacie zamienniki jajek i nabiału oraz podpatrzycie nowe zastosowania siemienia lnianego, musu dyniowego, bananów lub awokado. Książka Pyszności z roślin to nieszablonowe podejście do wypieków i bardzo odkrywcza podróż po słodkich smakach. Nie tylko dla zdeklarowanych wegan.

Pyszności z roślin – tarty, lody, śniadania

Książka Pawła Ochmana została podzielona na kilka rozdziałów. Na pierwszym miejscu znalazły się przepisy na tarty, czyli proste, ale bardzo efektowne dania, które pozostawiają wielkie pole do popisu podczas dekoracji. Potem znajdziemy nowe odsłony tradycyjnych, świątecznych ciast i ciasteczek – mazurków, bab i pierników. Następnie są drobne słodkości, przepisy na poprawę humoru, słodkie śniadania, idealne do robienia w leniwe, wolne poranki oraz receptury na bezmleczne lody. A potem to już istne szaleństwo – tłusty czwartek, wspomnienia z dzieciństwa, desery z dodatkiem warzyw oraz przepisy z różnych stron świata.

Ta różnorodność przepisów powala! Tym bardziej że we wszystkich recepturach nie znajdziecie ani jednego jajka, tłuszczu zwierzęcego, sera czy mleka. Czym je więc zastąpić? Paweł Ochman przedstawia kilkanaście pomysłów na zamienniki dla jaj oraz przepisy na mleka roślinne z ryżu, migdałów czy kokosa. W jego daniach znajdziecie także produkty zupełnie nie kojarzone z deserami – różne kasze oraz warzywa. Autor pokazuje, że wszystko w cukiernictwie jest kwestią konsystencji i proporcji, a zamienniki sprawdzają się równie dobrze, jak ich odzwierzęce oryginały.

Pyszności z roślin – słodkości dla wegan, alergików i matek karmiących

Zastanawiałam się, kto oprócz wegan i żądnych nowości śmiałków może skorzystać z książki z wegańskimi przepisami na ciasta. I znalazłam ogromna grupę osób, dla których Pyszności z roślin są pozycją obowiązkową – to alergicy oraz matki karmiące na diecie eliminacyjnej. Właśnie oni najczęściej cierpią z powodu braku słodyczy, nie zawierających w sobie jajek i produktów z białkiem mleka krowiego czy laktozą. Przepisy Pawła Ochmana to również świetna alternatywa dla dziecięcych deserów małych alergików, których rodzice muszą uważać na każdy składnik ich diety.

Dlatego Pyszności z roślin stanowią świetny pomysł na prezent, tym bardziej że zbliżają się święta – bardzo trudny okres dla wszystkich osób eliminujących niektóre produkty. Książka opatrzona jest rewelacyjnymi zdjęciami Pawła Ochmana i zawiera wiele przydatnych wskazówek, dzięki którym łatwiej rozpocząć przygodę z wegańskimi wypiekami. Jak dla mnie – to jedna z ciekawszych książek kucharskich wydanych w ostatnim czasie. Słodko polecam!

Kup książkę Pyszności z roślin Pawła Ochmana w sklepie internetowym TaniaKsiazka.pl >>

Ocena Malwiny
  • 10/10
    Jak oceniam różnorodność dań? - 10/10
  • 7/10
    Czy przepisy są praktyczne? - 7/10
  • 7/10
    Czy książka jest dla każdego? - 7/10
  • 10/10
    Jak oceniam wydanie książki? - 10/10
  • 10/10
    Czy dania są smaczne? - 10/10
8.8/10

Fragment recenzji

Ta różnorodność przepisów powala! Tym bardziej że we wszystkich recepturach nie znajdziecie ani jednego jajka, tłuszczu zwierzęcego, sera czy mleka. Czym je więc zastąpić? Paweł Ochman przedstawia kilkanaście pomysłów na zamienniki dla jaj oraz przepisy na mleka roślinne z ryżu, migdałów czy kokosa. W jego daniach znajdziecie także produkty zupełnie nie kojarzone z deserami – różne kasze oraz warzywa. Autor pokazuje, że wszystko w cukiernictwie jest kwestią konsystencji i proporcji, a zamienniki sprawdzają się równie dobrze, jak ich odzwierzęce oryginały.