PoradnikiRecenzje

God Food. Boska kuchnia Malki Kafki – recenzja książki

God Food. Boska kuchnia Malki Kafki

God Food. Boska kuchnia Malki Kafki to najbardziej niezwykła książka kucharska, jaką czytałam. Inspirująca, przepełniona miłością oraz szacunkiem do różnych kultur, pozwala otworzyć się nie tylko na nowe smaki.

Miłość – pokój – kuchnia! – takim mottem kończy się wstęp do “boskiej” książki kucharskiej autorstwa Malki Kafki, właścicielki popularnej sieci restauracji Tel AvivGod Food jest bowiem zbiorem ciekawych przepisów z różnych zakątków świata, tworzących opowieść o wartościach wspólnych dla wszystkich religii świata. Również tych, których pojmowanie Boga daleko wykracza poza ramy narzucane nam przez kościoły i ich doktryny.

God Food – na styku kultur i religii

Filozofia gotowania Malki Kafki opiera się na szacunku wobec ludzi, roślin i zwierząt, dlatego w jej kuchni nie znajdziecie produktów mięsnych. Dowiecie się za to, jak przygotować mieszanki egzotycznych przypraw, roślinne mleka czy prawie tradycyjny, żydowski czulent. Oprócz obco brzmiących potraw, jak harissa (sos pomidorowy z chilli), amba (podsmażane mango z imbirem, kozieradką i chilli) czy baba ghanoush (bakłażan z majonezem, tahiną i czosnkiem), znalazły się także swojski chłodnik z imbirem oraz pieczone pierożki.

Gotowanie jest doskonałym punktem wyjścia do bycia jak bóg czy bogini – do dzielenia się i dawania.

Ta różnorodność potraw działa na wyobraźnię, już samo przeglądanie książki jest pasjonującym zajęciem. Ale oprócz przeglądania, God Food należy także czytać! Bo to właśnie teksty autorki zawierają w sobie całą esencję filozofii życiowej Kafki. Każdy przepis uzupełniony został przez krótkie wprowadzenie, traktujące o wartości wspólnego gotowania, sile relacji międzyludzkich czy odnajdywaniu boskiego pierwiastka w zwykłych, codziennych rzeczach i produktach.

 God Food – zwolnij i delektuj się

God Food to niezwykle inspirująca książka z mnóstwem pomysłów na wegańskie potrawy. Jednak wielu z wykorzystywanych przez autorkę produktów nie znajdziecie w tradycyjnym, polskim sklepie. Dlatego gotowanie z Malką Kafką nazwałabym wielkim świętem, które należy celebrować z rodziną i przyjaciółmi. Do tego też zachęca nas autorka – do zatrzymania się, zwolnienia tempa i zwrócenia uwagi na to, co naprawdę jest ważne.

Od-żywiać znaczy „wpuszczać do siebie życie”.

A ważna jest rodzina, ważne jest zdrowe, wartościowe jedzenie, ważny jest szacunek do odmienności i patrzenie głębiej. I tego Wam wszystkim życzę, gorąco polecając książkę Malki Kafki. Nie będziecie zawiedzeni!

Kup książkę God Food. Boska kuchnia Malki Kafki w sklepie internetowym TaniaKsiazka.pl >>

Ocena Malwiny
  • 10/10
    Jak oceniam różnorodność dań? - 10/10
  • 7/10
    Czy przepisy są praktyczne? - 7/10
  • 7/10
    Czy książka jest dla każdego? - 7/10
  • 10/10
    Jak oceniam wydania książki? - 10/10
  • 10/10
    Czy dania są smaczne? - 10/10
8.8/10

Fragment recenzji

Filozofia gotowania Malki Kafki opiera się na szacunku wobec ludzi, roślin i zwierząt, dlatego w jej kuchni nie znajdziecie produktów mięsnych. Dowiecie się za to, jak przygotować mieszanki egzotycznych przypraw, roślinne mleka czy prawie tradycyjny, żydowski czulent.

Sending
User Review
9/10 (1 vote)
Malwina Pietrewicz